Het dak eraf…

Hoezo? Is er feest dan? Of is er een wedstrijd gewonnen? Nee, in dit geval bedoel ik het letterlijk: het dak van de bizarre glazen koepel op ons huis wordt er vandaag afgehaald, om te worden vervangen door een ‘gewoon’ dak met balken en dakpannen.

Deze verbouwing is al maanden geleden afgesproken. Toen er nog geen sprake was van oorlog. Toen er nog een pandemie heerste zodat er gepuzzeld moest worden of er wel twee mensen tegelijk op een steiger mochten staan. Toen het nog winter was en wij ons afvroegen hoe we het huis warm moesten krijgen zonder dak.

Vanochtend zijn ze begonnen. Eerst de enorme, dubbele, puntvormige ruiten eraf, en daarna de aluminium liggers die de boel bij elkaar hielden. Nu wordt er niets meer bij elkaar gehouden en is de voormalige kamer onder de voormalige koepel alleen nog een groot zeshoekig balkon.

Wat een metafoor voor de oorlog van Poetin! In Kiev ging bij heel veel huizen óók het dak eraf. Maar dan kwaadschiks. De glazen ruiten in de daken in Mariupol zijn er evenmin nog; kapotgeschoten of gesneuveld bij de talloze inslagen. Als er ergens aluminium liggers zijn geweest, of zelfs stalen balken, dan zijn de meeste daarvan nu verwrongen of in tweeën gebroken door alle instortende daken en muren.

Poetin heeft, hoogstwaarschijnlijk in zijn dooie eentje, besloten dat bij duizenden huizen en gebouwen het dak eraf zou gaan. De wereld, die na de nederlaag van de Nazi’s in 1945 had gezworen dat er nóóit meer een idioot en sadist als Hitler aan de macht zou mogen komen, heeft niet kunnen voorkomen dat opnieuw een eenling meent het leven van miljoenen mensen te vernietigen, inclusief de gebouwen waar ze wonen en werken, inclusief de spoorlijnen die ze gebruiken, inclusief de omgeving waar ze zich thuis voelden.

Bij ons, waar het dak er dus vrijwillig af ging, begint vandaag de wederopbouw: gelijk nadat het laatste onderdeel van het oude dak eraf gehaald is, komt het eerste nieuwe element erop. Als alles volgens plan gaat, zal over ongeveer een ruime week het nieuwe dak af zijn. “Onze Oekraïners” kunnen van zo’n tijdschema alleen maar dagdromen: wanneer zal in hun land de wederopbouw kunnen beginnen? Om nog maar te zwijgen over wanneer die klaar zal zijn.

Wat mij betreft moet bij Poetin het dak eraf. Zo snel mogelijk. Maar net zoals destijds bij Hitler alle pogingen om hem uit te schakelen mislukt zijn, vrees ik dat Poetin – die zich diep verschanst heeft in een bunker, omringd door duizenden beveiligers – nog tijden lang dóór zal gaan met zijn geestelijk zieke acties. Arme Oekraïners!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.