Gamma Knife….

… zo noemt men in medische kringen de voorziening die het mogelijk maakt om me GROTE precisie in je hersens te snijden. Alleen dáárom al een woord dat je een dokter liever niet hoort gebruiken! Maar in het Timone Ziekenhuis in Marseille – waar de betere neurochirurgen aan verbonden zijn – was dat één van de opties ter behandeling van het neurinoom (in het Nederlands: de “brughoektumor”) dat op mijn gehoorzenuw groeit.

Hoewel de meeste van mijn klachten niet zonder meer op dat neurinoom terug te voeren zijn, is het wél een risico-verhogende factor voor weer een ándere kwaal, aangeduid met de poëtische naam “Normale Druk Hydro-encephalie”. Het komt erop neer dat er vloeistofblaasjes ontstaan in de hersenmassa. Wij noemend het daarom grappend een “waterhoofd” (wat een vrij precieze vertaling uit het Latijn is van de kwaal).

En de symptomen van dat waterhoofd zijn nou precies de dingen waar ik al geruime tijd last van heb: migraines, duizelingen, moeite om in een rechte lijn te lopen, geheugenproblemen en meer dan dat fraais.

De conclusie van de neuro-chirurg die mijn geval behandelde was dan ook: nóg maar weer eens een MRI-scan maken en dan kijken of er sinds vorig jaar groei van de tumor óf van de hydrocephalie te zien is. Mijn gerustheid op een goede afloop werd er niet beter op toen het ziekenhuis belde of de vervolgafspraak – in maart – niet eerder kon. Ik bleek te zijn doorgegeven aan een specialist met het Gamma-knife!

Dus nu wordt het spannend: het minste of geringste dat bij zo’n ingreep mis gaat kan gehoorverlies of evenwichtsschade betekenen. Niets doen en af en toe opnieuw laten onderzoeken leek ons vooralsnog de voorzichtige aanpak, maar in Marseille wordt daar ander over gedacht: er volgt een nieuwe afspraak met de knife-specialist, waar we hopelijk meer horen over de afwegingen, de risico’s en de benefits.

Het feit dan men met een laser in je hersenen wil gaan snijden is nogal beangstigend. En DUS gaan we proberen ook elders nog weer meer info over die ingreep te verzamelen: liever wat langer verder leven met af en toe ongemakken dan het risico lopen van allerlei ongewenste gevolgen van een dergelijke ingreep….

Het is in ieder geval nooit saai in Zuid-Frankrijk…..

2 Antwoorden op “Gamma Knife….

  1. Ja Hans ook ik heb gemerkt dat de ouderdom met gebreken komt. Hoop dat het bij jouw goed opgelost kan worden. Hier is tot nu toe de kanker rustig dus geen operatie aan de zenuw in m’n hals naar mijn hersenen. Wel gaat de copd achteruit en last van aderverkalking bij mijn hart. Maar ja wat wil je ook bijna 81 en nog steeds still going strong, althans….

  2. Nou Hans, daar zou ik zelf ook eerst nog even goed over nadenken. Franse artsen lijken nogal snel geneigd tot ingrijpende behandelingen. Misschien eens in Nederland proberen: hier sta je eerst zo’n half jaar op een wachtlijst en daarna is afwachten het standaard advies. Intussen veel sterkte met die vervelende symptomen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.